GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

Renishaw Equator – rugalmas mérés közvetlenül a gyártócellában

Oszd meg az ismerőseiddel!

A közepes és nagy sorozatok gyártása során a termelési folyamat eredményének minőségét fenntartó mérések gyorsasága és pontossága meghatározza a gyártócella teljesítményét. Kézi mérések végzése a pontatlanságának veszélye, és az automata cellába való bejutása nehézsége miatt nehezen járható út. Az ipari környezet körülményei viszont ellehetetlenítik a koordináta mérőgépek gyártócellában való alkalmazását. Mi tehát a megoldása a logisztikai plusz terheket nem jelentő hiteles mérésnek, közvetlenül a gyártási közegben?
A Renishaw Equator kialakításának, pontosságának és egyszerű használhatóságának köszönhetően, kompromisszumok nélküli megoldást kínál.


Nem csak képességeiben, de méreteiben is rugalmasan variálható.

A mérés kihívása indusztriális környezetben

Az iparban gyártott alkatrészek mérésének legpontosabb módja a koordináta mérőgéppel végzett ellenőrzés. Ezek a jellemzően öntvény vagy hegesztettlábakra helyezett gránit asztallal ellátott portál felépítésű gépek légcsapágyak segítségével mozgatják a tengelyeiket.
A gránit asztal számos jó tulajdonsága mellett, mint hőstabilitás, merevség, sajnos sérülékenyek és palettacserélős kivitelben nem is léteznek, ami a robotokkal való együttes alkalmazásuk hatékonyságát jelentősen rontja.
A gyártó közegben mindig jelen lévő por, emulzióköd, olajpára okozta szennyeződések már rövid távon is rontják a CMM eszközök mérési pontosságát és működési megbízhatóságát.


A gyártócellába integrált mérőpont, mint megoldás

A szerszámgépek mellé helyezett mérőgéppel szemben támasztott elvárások közül talán a legfontosabb, hogy az ipari környezet okozta kihívásoknak ellenálljon, a megváltozott körülményekhez, mint a hőmérséklet, páratartalom, képes legyen alkalmazkodni. A mérés elvégzése gyorsan menjen végbe és a mérőgép robottal való kiszolgálása lehetséges legyen.
Az emberi beavatkozás nélkülözésének, de legalábbis minimumra csökkentésének feltétele továbbá, hogy a mérési eredmény függvényében képes legyen például a szerszámgép vezérlőjében elvégezni a szükséges korrekciózásokat.

Renishaw-equator
A kompakt méretű Renishaw Equator rendkívül pontos összehasonlító mérést tesz lehetővé.

Hogy nézhet ki ez a gyakorlatban?

A termelő cellába valónyers munkadarabok előkészítését követően, ami az alkalmazott rendszerek és folyamatok függvényében akár automatizált is lehet, ipari vagy kollaboratív robot pakolja be a darabokat a megmunkálógépbe, vagy a megfelelő készülékbe. Ennek rögzítése lehet hidraulikus, pneumatikus, mágneses vagy vákumos stb.- megoldású, jellemzően a cella vezérlését ellátó PLC által irányítva.
A megmunkálás végén a darab kivételét is robot végzi, a futtatott robotprogramban való feltételek teljesülésétől függően a darab az robot által a mérőgépbe kerülhet, ahol az összehasonlító mérés eredménye képen megtörténik a megmunkálásban részt vevő szerszámok korrekciózása.

A darab a mérés után a kész vagy selejt tárolóba kerül, ahonnan humán erőforrás vagy például futószalag szállítja a következő folyamat helyszínére.
A mérőgép és a szerszámgép kiszolgálásának hatékonyságát a robotok számának növelésével a legegyszerűbb növelni.

Renishaw-gepeszpresszo
A környezet változásait a folyamatos, programból vezérelt “mesterelés” segítségével tökéletesen követi.

Hol jelent pluszot a Renishaw Equator

A Renishaw Equator úgy lett kialakítva, hogy egy ipari vagy kollaborációs robot számára kedvező hozzáférést biztosítson a mérendő darab berakásához. Ráadásul a cserélhető palettás mérőasztal tovább növeli a robot mozgásterét.
A ”pók” karjaihoz hasonló tengelyeken való mozgást motorok biztosítják, melyek működését a jó eséllyel jelen lévő emulzió köd, feltapadt szennyeződés nem befolyásol. A mérőfej kialakítása a tárgyasztallal párhuzamos.

A mérendő darab helyes pozícióját és a méréshez szükséges hozzáférések lehetőségének növelését jól átgondolt készülékezéssel lehet megoldani, amihez az asztalon kialakított furatok és menetek jó alapot jelentenek.

A Renishaw megoldása több tapintószár alkalmazását teszi lehetővé, szám szerint hatot, melyekkel a gyakorlatban előforduló összes szükséges mérés elvégezhető, méghozzá gyorsan.

Az Equator-höz tartozó mérőfej támogatja a SCAN-neléses mérési eljárás alkalmazását, ami csökkenti a mérés idejét és növeli a pontosságát. Ez a két tényező rendkívül fontos az ipari gyakorlatban.

equator
Jól készülékezhető, robottal is hozzáférhető mérési megoldás.

Az összehasonlító mérés

A Renishaw által elvégzett mérés tulajdonképpen egy rendkívüli pontossággal elvgézett összehasonlítás, aminek alapjául egy mesterdarab szolgál. A mesterdarab hitelesítése történhet a gyártó cég belső minőségellenőrzési folyamati által, vagy egy külső cég, például akkreditált mérőlaborja által is.

Az Equator munkájának referenciájául szolgálómesterdarab hitelesítésének hatékony módja, ha koordináta mérőgéppel, azonos szoftverrel (Modus) és szeknnelésre alkalmas mérőfejjel történik, mert így a hitelesítés és az összehasonlítás azonos mérőprogrammal valósul meg. A programok a gépek között pedig mozgathatók.

A mesterelés, azaz a mesterdarab bemérése az Equator-rel tetszőleges alkalommal és automatikusan is megtörténhet.
Ilyenkor a programban figyelt szenzorok állapotától függően az egyébként munkadarabot ki és betöltő robot a mesterdarabot teszi a mérőgép asztalára, és a mérés helyett a referencia mérést indítja el a vezérlő. A mesterelés folyamtának futtatását kiváltó körülmény lehet hőmérsékletváltozás, eltelt idő, elkészült darabszám vagy bármi, ami szenzorokkal vagy számlálókkal figyelhető.

Az Equator-rel működése és munkája abban különbözik a leginkább a koordináta mérőgépekétől, hogy nem egy laboratóriumi körülmények között kalibrált eszköz végzi a mérést egy közel sem ilyen steril közegben. A gépen való gyártás és a mérőgépen való mérés körülményei közel azonosak azzal a különbséggel, hogy a mérés során nincs jelen csak annyi emulzió, ami a darabon maradt. (minél kevesebb, annál jobb). Az eljárás pontosságát pedig az garantálja, hogy ebben a folyamatosan változó közegben, a korábban bemért és elfogadott darab (ami szintén változik, hisz a hőmérséklet erre is hat) adja a mérés alapját.


A Renishaw Equator előnyei:

  • ellenáll az ipari környezetnek
  • jól automatizálható
  • a méréshez és a robotos hozzáféréshez igazítható a készülékezés
  • mobil, könnyen mozgatható
  • képes beavatkozni a szerszámgép vezérlőjébe
  • megbízható
  • magas színvonalú műszaki támogatással elérhető
A mérőgép robottal való kiszolgálása gyártó környezetben az Equator-rel lehetséges.

Összegzés

Az iparral szemben támasztott növekvő igények és amegváltozott lehetőségek nem csak a szerszámgépek használatát, hanem a mérések elvégzését is megreformálják. Az Equator egy már 10 éve jelen lévő, bizonyított és kiforrott mérési módszer, ami rendkívül flexibilitásána, pontosságának és külső eszközökkel való problémamentes kommunikációjának köszönhetően az automatizált gyártócellák „pontosság” felelőse lehet.
Alkalmazásával a megmunkált darabokmérőszobába való szállításának logisztikai terhei megszűnnek. Ezzel együtt az a bizonytalanság is, hogy a gyártás és a mérés merőben más feltételek és körülmények között zajlik.  A cella működését nem akadályozzák mérésre való várakozások, a gyártási minőség bizonytalanságai pedig automatikusan kerülnek megoldásra a mérőgép korrekciózási képessége által.

Ha érdekli Önt a Renishaw Ballbar mérés, itt olvashat róla.

Ha cége működését Renishaw Equator-rel tenné hatékonyabbá, keresse bizalommal a HOD-Industrial Solutions-t.


Szerző: Sipos Ádám