GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

Gép & Robotok

Oszd meg az ismerőseiddel!

Szerszámgépek, robotok, automata gyártócellák, és a működésükkel kapcsolatos logisztika, gyártáskultúra.


Az LNS magasnyomású hűtés előnyei és utólagos kiépíthetősége

A nagynyomású hűtés alkalmazása közel sem olyan félelmetes vagy misztikus, mint az sokan gondolják. Sok esetben kereskedelmi forgalomban kapható eszközökkel kiépíthető akár meglévő gépre is úgy, hogy az eredeti hűtési megoldások is alkalmazhatók maradnak.  Tény az is, hogy a mostanában megvásárolt CNC szerszámgépek elegendő hűtő képességgel rendelkeznek, mégis a magas nyomás alkalmazása további előnyöket jelenthet a nehezen forgácsolható, speciális anyagok megmunkálása során. 


A CNC eszterga automatizálásának lehetőségei

Automatizálni a Presszó értelmezésében annyit jelent, mint emberi beavatkozás nélküli folyamatokat létrehozni azért, hogy a tehetséges, rugalmas és gondolkodó ember más, a vállalat számára nagyobb értéket teremtő folyamatokra koncentrálhasson, kiélhesse kreativitását.


cnc-gép-törés

Összetörtem a gépet. Sumákoljak, vagy álljak bele?

Mindenki hibázik, de mi a helyes magatartás, ha bekövetkezik a legrosszabb?


Óragyártás a gépész szemszögéből

Egy majdnem elfeledett régi világ művészi hozzáértése, jól vegyítve egy CNC megmunkálóközpont pontosságával és egy hosszeszterga termelékenységével a titka az USA egyetlen mechanikus óra gyártójának.


Öt kemény lecke, amit a fiatal forgácsoló cég tulajdonosa megtanult

Egy kis szerencse és évek kemény munkája lapul a nemrég indult vállalkozás sikerének hátterében. A mindössze 28 éves tulajdonos most megosztja történetét.


A nanotechnológia szerepe a CNC forgácsolásban

A nanorészecskék megváltoztatják a minket körülvevő mindennapi tárgyak struktúráját és karakterisztikáját. És mindez akár előnyös is lehet egy CNC üzemben, ha a hűtő és kenőanyagok működésének hatékonyságát vizsgáljuk.


forgácsológép kiállítáűs

Szerszámgép kiállítás belülről

Miközben a szerszámgép kiállításnak helyet adó csarnok padlóját több ezer tonna súly nyomja, a felvonult cégek színe java, azok is, akik a mindennapjaikat munkásruhában töltik, ingben vagy akár nyakkendőben is büszkén állnak a kiállított gépek mellett. A látogatók és kiállítók számára egyaránt különleges alkalom a szerszámgép kiállítás, amikor is a mindennapi problémák helyett a kalandokkal teli múlt, vagy az izgalmakat rejtő jövő kerül témaként elő.


cnc lézervágás alapjai

A lézervágók működése

A lézergépek jelentősen elterjedtek az elmúlt években. Ennek egyik oka, hogy a technika fejlődött, a másik, hogy az emberek felismerték az előnyeit.
Azonban nagyon sokféle lézergép létezik, különböző feladatokra optimalizálva. Ezért nem egyértelmű, ha valaki csak a lézer vagy lézervágó kifejezéseket említi. 


Busa Bence a Robotizálunk Kft. Operatív igazgatója – Presszó riport

Egyedi gépgyártó cégnél kezdte meg karrierje építését még az egyetemi évek alatt, és ez rá is nyomta bélyegét a pályájára. Persze pozitív értelemben. Egy multinacionális szervezetben nem találta meg a helyét, azonban kisebb cégeknél, illetve cégekkel dolgozva nem csak betekintést, de mély tudást is szerzett mechanikus szerelésben, a tervezésben és automatizálási feladatok megoldásában.


vizes vagas alapjai

A vízsugaras vágás alapjai

A vízsugaras vágásnak szinte alig vannak korlátai ami a vágható anyag és az alkalmazás összefüggéseit illeti. Rendkívüli hatékonyságú, nagyon precíz hideg vágási folyamat, ami történhet abrazív anyag használatával vagy anélkül.


Okuma-Nascar-Camaro

20 éves együttműködését ünnepli az Okuma és a Richard Childress Racing (RCR)

Az Okuma, CNC szerszámgépek, vezérlők és automatizálási megoldások világszínvonalú gyártója és a legendás Richard Childress Racing (RCR), NASCAR bajnokcsapat 20 éves sikeres együttműködést tudhat maga mögött, mely kölcsönös elégedettségre ad okot.


Fiber-lézer-robot

Egyedi gép vagy cella specifikálása – az ajánlatkérés szakaszában

Ha Ön valaha kért ajánlatot egyedi célgépre, vagy automatizált gyártócellára, biztosan találkozott az ajánlatkérés és a műszaki specifikálás feladataival. Az ilyen összetett feladatok meghatározása, az elvárások és a lehetőségek összefésülése nem egyszerű feladat.


Multifunkciós szerszámgép

Multitasking esztergaközpontok: Valóban ez az ipari trend?

Az egy operációban, egy gépben elvégezni kívánt műveletek számának növekedése, az alkatrészek összetettsége, a logisztikai terhek csökkentésének igénye mind a multitasking gépek számának növekedését sürgetik.


kollaboratív-hegesztő-robot

Hegesztés kollaboratív robotokkal

A kis helyigényű, rugalmas, egyszerűen kezelhető és biztonságos kollaboratív robotokkal való gyártás azok számára is elérhetővé teszi az ipari automatizálást, aki nem a tömeggyártás kiélezett versenyében futnak a másodpercekért.


cnc-automatizalas-paletta

A visszatérő kis sorozatok CNC forgácsolásának automatizálása

Kisüzemek és sokféle alkatrész változatos gyártásával foglalkozó multinacionális vállalatok sok esetben nem is gondolnák, hogy az automatizálás számukra is opció. Pedig egy moduláris automatizálási megoldással a nagy volumenű gyártók termelékenységét és hatékonyságát is elérhetik.


cnc-gép-automatizalás

Melyik a jó pillanat a CNC gép automatizálására?

A fémmegmunkálással foglalkozó vállalatok számára az automatizálásban való szintlépés nem csak technikailag, de gazdaságilag is stratégiai jelentőségű. A CNC gép és ipari robot párosítása nagy lehetőség, de ha hiba csúszik a számításba, az rendkívül súlyos következményekkel is járhat az üzletmenetre, vagy a vállalkozás sorsára nézve.


Brunner András

Művészet és önmegvalósítás a CNC világában – Brunner András interjú

Brunner András több mint húsz év asztalosipari és közel tíz év közvetlen CNC megmunkálási tapasztalattal készít jellemzően egyedi, a végletekig kidolgozott és részletgazdag, sokszor az ügyfelek igényein is túlmutató egyedi faragásokat. Vele beszélgettem a kezdetekről, kihívásokról, sikerről és a jövőről.


Makino a500Z

Gépbemutató – Makino A500Z

A MAKINO nem csak egy soha nem lassuló versenybe szállt be egy esélyes versenyzővel, de új szintre is emelte a kihívást a hatékonyság, sokoldalúság, pontosság és rugalmasság területein. Az öttengelyes, palettacserélős horizont gép képességei egyszerre vonzók és félelmetesek a pálya széléről. Lássuk milyen közelről. 

Tovább


Okuma MB80V – a legigényesebb felhasználók, legmagasabb igényeire hangolva

Termelékenységet, magas gyártási minőséget, felhasználóbarát kezelést ígér az MB-V család legújabb, legnagyobb tagja, elsősorban a hideg és melegalakító szerszámok gyártóinak, és a félvezető ipar szereplőinek.

Tovább


Ipari robot a forgácsolási beruházás kockázatának csökkentésére

A megtérülési kalkulációk egyik bizonytalansága a gép valós futásának, azaz a kihasználtságnak a mérőszáma. Kivéve persze, ha egy jól összerakott automata gyártócelláról van szó, ahol a működési idő előre jól meghatározható.

Tovább


Melyik a legjobb hűtés CNC megmunkáló központon, és miért nem az?

A CNC gépeken használt hűtések lehetőségei és korlátai.

Tovább