GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

Szerszámok

Oszd meg az ismerőseiddel!

Műhelyekben használt kézi és gépi szerszámok, eszközök és berendezések.


Mi az a CNC? Mit jelent az előtolás, a fogásvétel vagy a vágósebesség?

Ha Te épp egy hobbi, faipari vagy bármi CNC gép beszerzésén gondolkodsz, esetleg szeretnéd megérteni a szakmát, amiről a barátaid beszélnek, ebben az írásban képet kapsz a CNC, az előtolás, a vágósebesség, a fogásvétel, a CAD és CAM kifejezések jelentéséről. Bár sokan az ebben dolgozók közül ismerik a fogalmakat, mégis, a google-ben indított keresések jelentős számban célozzák még mindig a CNC és a hozzá szorosan kapcsolódó fogalmak felderítését.


smw-tokmány-cserélő-rendszer

Tokmány cserélő rendszer az SMW Autoblok-tól

Az SMW Autoblok CCS rendszere biztosítja a különböző tokmányok vagy expanzós tüskék cseréjének lehetőségét. Így a patronos megoldásról három pofásra váltás, vagy expanziós tüskével történő furatban szorítás megvalósítása csak perceket igényel. A rendszer pontossága vitathatalan és bizonyított.


cnc-horizont-keszülék

A munkadarab megfogás hatása a produktivitásra

Munkadarabok megmunkáló gépbe való behelyezése számos olyan kihívást is jelent, amit csak az ismer, aki figyelt már következetesen közelről forgácsolást. A feladat sokszor különösen nehéz, ha például horizontális elrendezésű gépről van szó.


ritka fémek szuperötvözet

Ritka fémek megmunkálása

De a modern világ kihívásai életre hívtak a fent említett leggyakoribb anyagokon túl néhány ritka, egzotikus fémet is. Ezek általános létjogosultságát az adja, hogy valamilyen speciális igényt elégítenek ki. Könnyűek, nagy a szakítószilárdságuk, szívósak, vagy valami egyéb okból különlegesek. Mivel ritkák, jellemzően drágák. És bizony a megmunkálásuk is különleges módszert igényel.


smw autoblok tokmany

Megfogás megoldva – SMW CENTCO4

A megfogás által torzuló geometria, a szorítóerő forgás közbeni csökkenése, a nem kör alakú alkatrészek szorításának nehézsége, vékony falú darabok sérülése mind az esztergályosok által leküzdött kihívás egy-egy példája. Olyan kérdések, amelyekre az SMW válasza a CENTCO4.


smw sjl tokmány

SMW SJL tokmányok vékony falú vagy nem körszimmetrikus alkatrészek megfogásához

A kihívás akkor válik problémává, amikor megoldáshoz vezető út megtalálása a hatékonyság rovására megy.


haimer keményfém szármarók

A sokoldalúság keményfém bajnokai már hosszú és rövid változatban is erősítik az ipart – HAIMER

A HAIMER MILL család keményfém marói valóban mindenre alkalmasak. Legyen szó nagyolásról, simításról, kontúrozásról, fúrásról vagy rampolásról, a HAIMER keményfém marószerszámok a leggyakrabban előforduló anyagminőségekben győztesként szállnak harcba idővel, éltartammal, költséghatékonysággal.


harompofas-hidraulikus tokmany

Esztergatokmányok típusai

A tokmány gyakorlatilag a szerszámgép része, elhelyezkedését tekintve az esztergagép főorsójára van erősítve. Működtetése lehet kézi, vagy gépi, rendeltetése a munkadarab megtartása megmunkálás közben. A munkadarab az esztergagépeken forgó mozgást végez (legtöbb esetben), és általában, de nem kizárólag forgásszimmetrikus. Tokmányok nem csak esztergagépeken fordulhatnak elő, hanem köszörű vagy marógépeken is.


SCM menetfúró befogók-cover

SCM menetfúró befogók – a menetfúró befogásának trükkjei

Az olasz SCM szerszámbefogók a létező összes menetfúrási kérdésre megadják a választ, még arra is, amire Ön eddig nem is gondolt!


A menetfúrók típusai

A menet készítése, főleg addig ismeretlen anyagminőségbe mindig kockázatos feladat. A siker számos tényezőn múlik, melyek közül az egyik legfontosabb a szerszám.


D’Andrea moduláris kiesztergáló rendszerek

A kiesztergálás lehetővé teszi a legszigorúbb méret és alaktűrések elérését akár pontatlan szerszámgépen vagy célgépen is, miközben a fő és mellékmozgást is a szerszám végzi. Termelékeny nagyoló és precízen beállítható simító alkalmazás, ami sokszor az egyetlen alternatíva sok üzem számára.


A Neidlein homlokmenesztés megoldásai

A munkadarab eszterga és köszörű gépeken való kellően stabil megfogása és az alkatrészhez való teljes hozzáférés két egymás ellen dolgozó feltétel.
Ha pedig az alkatrész minden külső átmérőjét egy operációban kell megmunkálni, a hagyományos munkadarab megfogások kis eséllyel jöhetnek szóba, kiváltképp tengely jellegű alkatrész esetén.


gyártási adatok elemzése

Az intelligens gyártás új szintje: okos szerszámbefogók

Az intelligens szerszámozás és okos megmunkálások hatalmas potenciállal bírnak, és az ipar figyelme egyre inkább efelé terelődik, különösen az ipar 4.0 fokozott elterjedésével.


CNC szerszámok

A forgácsoló szerszámok fejlődését befolyásoló trendek

A legnagyobb iparágak, mint autó-, repülőgép- és élelmiszeripar által megmunkált anyagminőségek jelentősen befolyásolják a forgácsoló szerszámok anyagát, geometriáját és bevonatait. A gyárak szüntelenül keresik és vezetik be az új anyagminőségeket, amik könnyebbek és erősebbek, továbbá gazdaságosabban megmunkálhatók. Ezen anyagok költség- és termeléshatékony megmunkálhatósága a szerszámok fejlesztésének a célja, mégpedig az elérhető legnagyobb termelékenység mellett.


ISCAR Shumocham mélyfúró

Szerszámbemutató – Iscar Sumocham mélyfúrók

Az ISCAR bővítette a SUMOCHAM Line termékcsoportot néhány új, növelt megmunkálási mélységű fúróval. Az új belépők 10D hosszúsággal segítik a mélyfúrási műveleteket. A bővítés további előnye, hogy hőcserélő gyártásban bejáratott méretek jelentek meg.

Tovább


Új gép az üzemben I. – megmunkáló központ felszerszámozás

A kis- és nagyüzemek számára bár más-más kockázati szint, de mindig nehéz döntés egy új szerszámgép vásárlása.  A nagyértékű termelőeszköz kiválasztásának megterhelő, technikai, gazdasági és érzelmi szempontokat számba vevő folyamatát követő megnyugvás időszaka könnyen lehet csapda, amibe bele esve a gép telepítése utáni időszak a megtérülés megkezdése helyett kétségbeesett kapkodássá válhat.
Mi a megoldás? Mire kell figyelni? Mire van még szükség? És ki tud segíteni?

Tovább