GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

5+1 érv a szerszámmenedzsment rendszer mellett

Oszd meg az ismerőseiddel!

Szeretne olyan forgácsoló üzemet, ahol csak a feltétlen szükséges mennyiségű pénz áll szerszámokban, mégis minden elérhető? Ahol a szerszámok felhasználásáról automatikusan készül statisztika, ráadásul hollétük nyomon követhető? Ahol a gyakran fogyó alkatrészek utánrendelése automatikus? És mit szólna, ha a rendszer képes lenne modellt összeállítani a szerelt szerszámról, hogy a gépbeállító és a CAM programozó kétségkívül közös nevezőn legyen? Ha igen, olvasson tovább!


nikken-tool-management

A CNC szerszámok logisztikájának problémái

A CNC forgácsoló üzem szerszámainak kezelése a legtöbb helyen nagy kihívás, mert egymással ellentétesnek tűnő szempontoknak kellene megfelelni.

Jellemző, hogy egy komoly logisztikai rendszer működtetését jól ellátó szakember nem forgácsoló. A forgácsoló azonban nem logisztikus, így a raktárkezelés forgácsolás szakmai és logisztikai  feltételei azonos időben máris nem teljesülnek.

Nem előnyös, ha túl sok tőkét kötnek le a tárolt szerszámok, azonban ha valami nincs, az a termelés lassulását, leállását okozhatja. 

A rendszertelen tárolás a szerszámok sérülését, vagy a szereléshez szükséges idő irreális növekedését eredményezi. A hozzá nem értés pedig hatalmas hibákhoz, akár a gép töréséhez, vagy a munkadarab tönkremeneteléhez vezethet.

5+1 érv az IPAR 4.0 elveire épített szerszámmenedzsment rendszer mellett

 • minimalizált készlet
 • elérhetők a szükséges szerszámok
 • statisztika a felhasználásról
 • automatikus utánrendelés
 • aktuális állapot jelzése
 • automatikus offset kezelés

elbo-TP32

A szerszám menedzsment szintjei

Az olasz Elbo Controlli Nikken a maga által kidolgozott rendszerét három szinten végigvezetve segíti ügyfeleit eljuttatni egy teljesen automatizált szerszámkezelő rendszerhez. A szintek természetesen egymásra épülnek, megvalósításuk a meghatározott sorrendben lehetséges.

Kiknek ajánlja az Elbo ezt a megoldást?

Mérettől és iparágtól függetlenül azoknak a forgácsolóknak, akik a jövőbe tekintve, jól szervezett, átlátható szerszám kezelési megoldást kívánnak kidolgozni, ahol a költségek csökkentése a szakmai elvárások sérülése nélkül lehetséges.

Első szint – külső szerszámbemérő használata

A szerszámgép forgácsolással eltöltött idejének maximalizálása világosan mutatja, hogy amennyire lehetséges minden egyéb feladatot a gépen kívül kell elvégezni. Ilyen a szerszámbemérés külső megvalósítása.
Ennek egyik, legegyszerűbb és mára elterjedt módja a külső bemérő alkalmazása.
A módszer nem bonyolult, és sokak által ismert.
Az összeszerelt szerszámot a bemérőbe kell tenni, majd az optika segítségével meg kell határozni annak hosszát és átmérőjét. Arra azonban érdemes figyelni, hogy milyen befogása van a szerszámtartónak és milyen a bemérő gépnek. A külső bemérő segíthet beállítani az átmérőt például kiesztergáló szerszámoknál.
Azt azonban érdemes tudni, hogy mivel ezen mérés során nincsenek forgácsolási erők, az itt mért érték, és a forgácsolás során elkészülő méret nem tökéletesen azonosak.


külső szerszámbemérő

A külső bemérőkön történő mérés eredménye kinyomtatva is rákerülhet a szerszámra. Ebben az esetben a “tárazást” végző dolgozó a CNC szerszámgép vezérlőjébe kézzel viszi be az értékeket. Az eljárás gyors, de a hibalehetőség is magas. Egy tizedesvessző inkorrekt helyre való bevitele súlyos anyagi kárral is járhat.Második szint – professzionális tárolás

A tárolás problémája csak részben szól arról, hogy hol is legyen a szerszám.
Ennél is nagyobb kihívás, hogy a dedikált helye mindenki számára ismert legyen, ott megfelelő minőségben és mennyiségben álljon rendelkezésre. Csak a jogosultak férjenek hozzá, ők viszont ne legyenek korlátozva munkájuk elvégzésében.

Hasznos továbbá, ha a készletek nyomon követhetők, ahogy a felhasználás is.
Ez a statisztika könnyíti a beszerzés dolgát (akár automatizálhatóvá teszi), és segít elemezni az egyes szerszámok, lapkák élettartam-teljesítményét.
A statisztikák alapján aztán optimalizálható a készlet, ami a költségek csökkenését jelenti. Egy szerszámtároló automata nem tűnik hatalmas dolognak. Ugyanakkor ha figyelembe vesszük, hogy általa a gépbeállító megspórolja az oktalan keresgélés idejét, a beszerző precíz statisztikából végzi a rendelést, a műszaki vezetés pedig hiteles és aktuális forrásból elemezheti az egyes szerszámok tartósságát elmondható, hogy komoly előnyt jelenthet a legtöbb üzem számára.Harmadik szint – TOOL ID és TP 32

A külső bemérők az első lépés volt.

Használatuk esetén lehetőség van chip-ek vagy QR kódok alkalmazására.Ebben az esetben egy kódolvasóval a szerszámtartón lévő kód segítségével eltárolható és beolvasható a mért adat.
A dolog szépsége, hogy kiveszi az emberi hiba lehetőségét, és a vezérlőt kevésbé ismerő dolgozó számára is lehetővé teszi a szerszámok betárazásának elvégzését.A folyamat végbemehet a szerszámgép futása közben, így nem köt le hasznos gépidőt és a dolgozó is gyorsíthatja a következő forgácsolási feladatra való előkészületek elvégzését.

Az Elbo Controlli Nikken megoldása a legtöbb CNC vezérlőre elérhető.A TP32 az Elbo által kidolgozott, az előbbiekre épülő komplex megoldás.
Lényege, hogy miközben megvalósul a költségek és mellékidők csökkentése, a vállalat egyes részlegeinek munkáját automatikusan intézi, ezzel további haszonra szert téve. 

 • 1 – A kiadott szerszámok helyét is tárolja, így egy esetleges keresés folyamatát, ami valljuk be mindennapos bármely üzemben, radikálisan felgyorsítja.
 • 2 – Segít modelleket készíteni a CAM szoftver számára, így csökkentve az ütközés, vagy hibás programozás esélyét.
 • 3 – Egyszerű használni, a szoftverek grafikus felületein való eligazodás nem igényel speciális tudást vagy kiemelkedő képességeket.
 • 4 – Automatikusan küldi és fogadja az offset adatokat.
 • 5 – Előre beállított szempontok alapján automatikusan rendel.
 • +1 – Statisztikákat készít a felhasználás helyéről, idejéről és mennyiségéről.


A CNC forgácsolás egyik legmagasabb költsége a szerszám. Ugyanakkor jelentős hatékonyság növelési lehetőség is rejlik a szerszámok kezelésében. A szerelésre fordított idő, a tartott készlet és a keresgélés idejének csökkentése radikális eredmény növekedést érhet el a vállalat működésére globálisan tekintve is.

Az Elbo Controlli Nikken megoldását saját és a legjob ügyfeleitől közvetlenül szerzett tapasztalataira építve dolgozta ki, és kínálja immár minden Elbo ügyfélnek.


HÓD industrial solutions

Az Elbo Controlli Nikken szerszámbemérőit és szerszámkezelési megoldásait a HÓD Industrial Solutions Kft. forgalmazza Magyarországon.

GépészPresszó