GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

PresszóBlog

Oszd meg az ismerőseiddel!

Vasárnapi történetek álmos reggelekhez, nehéz műszakokhoz az iparból Tőlem, Nektek!


EMO Milanó 2021 – Presszó beszámoló

Az EMO 2021-ben más volt, mint a megszokott. Kevesebb kiállító, kisebb területen volt jelen. Mit jelent ezt pontosan? Így is sokkal nagyobb volt, mint amit két-három nap alatt részletekbe menően át lehet tanulmányozni. Ha pedig az ember nyitott a kiállítókkal való beszélgetésre, a teljes hat nap sem elegendő felére sem.


Műhelymese – A sales-es sorsa II. rész

Ugyan ez a nap Sanyi számára meglehetősen másképp indult. Mikor a nap besütött a szobába, lassan ébredezni kezdett. Feleségével több, mint harminc éve éltek együtt. A reggelek betonba öntött rutinként szolgáltatták a mindennapok bástyáit.


Műhelymese – A sales-es sorsa I. rész

A nap mindkettőjüknek ugyanakkor kelt. A különbség csak az volt, hogy míg Samu ablakán besütve már csak az üres ágyat találta, addig Sanyit örömmel az ágyban ölelték a napsugarak. Na meg az, hogy amíg Sanyi az új építésű, mediterrán stílusú családi házába alig talált be a laposkás tető alatti ablakon, addig Samu hetedik emeleti panellakása könnyű bejárást engedett a napnak.


Motel Mámor – A belföldi utazós munka örömei

Sokan irigylik, néhányan épp ezért hangosan bírálják. „Sosem csinálnám”, mondják. És van az utazós munkát választók közül, aki épp ezért és nekik henceg az élményeivel. De mi az igazság? Hogy néz ki egy munkával töltött nap vége, és az éjszaka távol a családtól? Szervizesek, alkalmazástechnológusok, üzletkötők, akik egyedül vagy párban, ritkán kisebb társaságban töltik az estét a három csillagos hotel éttermében.


Gépészpresszó műhelymese

Műhelymese – Multi Márton II. rész

Amikor egy munka véget ért, egy másik jött be. Mikor valaminek látta a végét, valami más miatt lett kilátástalan minden. Így történt, hogy Márton egyre több időt töltött a dohányzó helyen fájó gyomorral, keserű szájjal.


Gépészpresszó műhelymese

Műhelymese – Multi Márton I. rész

12 évvel azután, hogy az érettségi bizonyítványon meg sem száradt tintával besétált a munkahelyére, Márton remegő lábakkal indult beadni a felmondását.


Kinek a felelőssége a marketing az iparban? – a három kérdéses marketing terv

Ahhoz, hogy a marketing működjön, azaz az üzenet célba érjen, az egyes részlegektől pontos információkra van szükség a célcsoportot, a velük való munkát, a félelmeiket és vágyaikat illetően.


muhelymese-borito

Műhelymese – Egyenlők és egyenlőbbek – II. rész

Mivel az anyákkal csak egy szót váltottak az ajtóban váltás közben, maguk sem tudták mire számítsanak. Mindkettejük fejében élt egy két élénk, pörgős, olykor rosszcsont gyermekükről, akit a maguk módján, de végtelenül szerettek.
Ami viszont a félhomályos szobában fogadta őket, arra érzelmileg nem lehetett felkészülni.


muhelymese-borito

Műhelymese – Egyenlők és egyenlőbbek – I. rész

A nővér maszk mögé bújtatott arckifejezése kirúgta alóla a széket, és fejében újra visszhangozni kezdett az éjszaka annyit hallott mondat.
– Apa, énekelj nekem!


mérnöki munka

Lehetséges a mérnöki hatékonyság növelése napi 5 perc ráfordítással? – Igen!

Okosan dolgozni nem csak azt jelenti, hogy ki kell zárni a zavaró tényezőket, vagy el kell kezdeni tervezni a feladatok megoldásait. Listák, prioritások készítése, határidők megszabása, fókuszálás és egyes dolgok elengedése órákat adhat a napi munkaidőhöz.
A ráfordítás igény pedig minimális.


cnc forgácsoló

Műhelymese – Szimultán Tamás II. rész

A német kisváros ipari parkjában néhány rosszkedvű magyar forgácsoló kortyolgatta a műszak utolsó keserű kávéját, miközben látták Tamást kisétálni a cégtől. Nem köszönt el.


szimultan tamas hiba

Műhelymese – Szimultán Tamás I. rész

A magas életszínvonal, a forgácsolással foglalkozó cég jó híre vonzotta ide Tamást is, aki meglehetősen könnyen került a dolgozó állományba. A munkaerőhiány és a magabiztos fellépés nagymértékben közrejátszottak a sikerben.
Tomit szakmailag felkészült, összeszokott, egymást segítő csapat várta.


műhelymese ádám és a szörnyeteg

Műhelymese – Ádám és a szörnyeteg repülni tanul

Ahogy eddig soha, fentről látta a világot. Miközben lassan emelkedett, nézte a rohangáló embereket, az út szélére húzódó autókat, de nem törődött velük. Az üzemet kereste, ahol dolgozott, mert fentről még sosem látta. És akkor észrevette. Kollégáit is látta a gyár udvarán, ahogy jókedvűen csevegnek.


gépészpresszó történet

Műhelymese – Irigy Iván II. rész

Iván számára a korábbi munkahelyi státuszát is szimbolizáló munkamegbeszélések elmaradtak, amit a kollégák némi rosszindulattal meg is jegyeztek neki. Ezzel szinte egy időben a műhelybe került rajzok, illetve műszaki dokumentációk kezdtek megváltozni.
Addig nem használt tűrések jelentek meg, a rajzhoz pedig kísérő dokumentumok tartoztak, melyek az alapanyagra, a megfogási és szerszámozási tervre illetve a szerszámok által használt forgácsolási dokumentációra vonatkozóan tartalmaztak műszaki részleteket.


muhelymese-vasarnap

Műhelymese – Irigy Iván I. rész

Volt, ahol csak nézelődött, volt, ahol arrébb tett ezt-azt. Apróságokat akár magával is vitt. Saját gépéhez érve aztán a fiókos szekrényhez somfordált. Óvatosan húzta ki, mintha nem az övé lenne, de éppen csak annyira, hogy keze bele férjen. Mielőtt benyúlt körülnézett, mintha a kíváncsi tekinteteket akarná elkerülni az üres üzemben. Aztán rövid tapogatás után, látszólag elégedetten tolta vissza a mindenes fiókot. Iván szemében a rosszindulat gonosz fénye csillogott.


műhelymese-műhely karma - gepeszpresszo

Műhelymese – Élettapasztalat és műhely karma II. rész

Az élet okozta kihívások nem csak a munkahelyen találták meg Evelint. Szombat reggel, váratlanul került kórházba a nagymamája.
A hír hallatán azonnal elindult, hogy meglátogassa. Nem is sejtette, hogy mire számíthat.
Semmit nem vitt magával, csupán végtelen már-már naivitásba hajló optimizmusát. A legsúlyosabb betegség, amivel valaha találkozott, az egy erős megfázás volt, és el sem tudott képzelni ennél komolyabbak.


Gépészpresszó Műhelymese Műhely karma

Műhelymese – Élettapasztalat és műhely karma I. rész

Robi a bakköszörű előtt állt, és a munkadarabról lepattanó mélysárga szikrákat vizslatta. Ismerte ezt az erősen ötvözött acélt, és tudta, hogy az esztergályos megdolgozik majd vele. Ahogy a gondolataival a vas karbon állapotábrát kísértette, miközben agya teljesen kizárta a köszörű visítását, valaki ellibbent a háta mögött. Könnyű léptekkel, játékos mozgással, fűszeres gyümölcs illatot hagyva maga mögött. A „szőke árnyék” volt, ahogy Robi magában nevezte.


Műhelymese – Végszámla az élettől – avagy Béla kiugrik

Jó ideje bámulta a plafont tágra nyílt pupillákkal a szemébe tűző erős lámpafény ellenére anélkül, hogy szikrányi gondolat vagy érzés ébredt volna benne. Szájában egy cső volt, lekötött kezébe branül vezette be az infúziót. Mellkasáról induló drótok egy géphez vezettek, ami ütemesen csipogott és zöld vonalakat rajzolt.


Műhelymese – Frusztrált Frigyes

Frici hét óra után lépett ki a munkahelyéről. Kínosan figyelt arra, hogy mindenkinek feltűnjön, aki még bent van, hogy hosszú, 13 órás műszakot húzott le. Aki pedig láthatóan nem vett erről tudomást, annak elmesélte.
A délutáni nap fénye még meg-meg csillant az irodaépület üvegfelületein, de az üzem matt kopolit üveg oldalain már nem. A keserű hangulatú délutános műszak megkezdte az az napra jutott munkaidő második felét. Frici gyakori kellemetlen vendég volt az irodában, akit a diploma hiánya okozta oktalan kisebbségi komplexus gyötört, és megtűrt idegen az üzemben, aki folyton bizonygatta felsőbbrendűségét.


szarvasi_kavefozo

Keserű műhelykávé

A szokás természetesen a munkahelyekre is beférkőzik, és jellemzően jó irányba befolyásolják a munkahelyi kultúrát. De jut-e az egekbe szökött kávé kultúrából a magyar ipar műhelyeibe, ahol termelés, érték teremtés zajlik? Vagy tartják magukat a múlt század szokásai és szabályai, miszerint dolgozónak gép mellett a helye, így a fekete ital elfogyasztása „munkahelyi illegalitásba” kényszerített?


Application engineer

OKUMA CNC technológus voltam

Nem csak közelről, hanem belülről láttam azt, amit sokak csak messziről figyelnek. Nem kizárólag hatalmas és nagyszerű gépekkel dolgoztam, hanem a legmodernebb technológiákkal is megismerkedtem. Felső kategóriás Japán gépek forgalmazását ellátó cég alkalmazástechnológiai mérnöke voltam több, mint négy évig.


Műhelymese – Első munkahely első napjai

Az első munkahely a legtöbb embernek emlékezetes. Hogy jó vagy rossz emlék az szerencse kérdése, de a legtöbbekben mély nyomot hagy. Eldöntheti egy szép karrier sorsát, vagy elveheti a kedvet a szakmától.


Műhelymese – Pali bácsi és Baluka konfliktusa az üzemben

Minden nap még előző este indult, vagy talán véget sem ért. Cél, értelem és eredmény nélkül. Pali bácsi keserű nosztalgiával emlékezett azokra az időkre, amikor a kocsmai savanyú sörszagot úgy lehetett szívni, hogy közben szemét csípte a cigaretta füst, amit vágni lehetett.


Hengán Ferenc

Külföldön elért szakmai sikerek és a hazatérés – riport

Szerencse vadászból lett nagy újrakezdő, aki a kihívásokból, bukásokból sokat tanult és lépett feljebb és feljebb. Szép szakmai sikerek, magas pozíciók állnak külföldi karrierje mögött, 15 év után mégis hazatért.


Gepeszpresszo tudásbázis

Láthatatlan, mérhető – Jók között a legjobb szerszámgépek ismérvei

Ha figyelembe vesszük, hogy a megfelelő gép, a hozzá tartozó szoftverek és szolgáltatások nem csak a termelés irányítását és folyamatosságát, hanem a felső vezetés munkáját is segítik belátható, hogy a márka és a típus kiválasztása több egy operatív döntésnél.


A “Sanyi bácsi” jelenség

Generációs ellentét, értékrendbeli különbség, a sors okozta keseredettség, rosszindulat. Avagy a meg nem értett mester furcsa tettei. A “Sanyi bácsi” jelenség a legtöbb termelő egységben megtalálható, áldásos hatása észlelhető.


jó döntés rossz döntés

Megbánt döntések, levont következtetések

Hibás döntés, téves vásárlás, várakozásoktól elmaradó eredmény. Minden üzemben előfordul hasonló. A különbség jó és kevésbé jó vezetés között, hogy méri-e a döntések következményeit, elemzi-e őket, illetve tanul-e az előforduló hibákból.


Használt vagy új szerszámgépet az üzembe?

A használt vagy új kérdése sok termelőeszköz, például szerszámgép beszerzése során felmerül. Az ár, a megbízhatóság, az üzemeltetés költsége, a pontosság csak néhány azok közül az érvek közül, amiket számba vesznek ilyenkor.

Tovább


Ipar 4.0 front office

Húz vagy tol? – az Ipar 4.0 Piri nénihez is bekopog

Adatokat gyűjtő, strukturáló és elemző gépek, robotok. Okos gyárak. Rövid reagálási idők a termelésben. Hiteles és real time adatok a döntések támogatására. Ezek a legtöbbek által ismert, Ipar 4.0 által húzott fejlesztések..
De mi történik a front office-ban? Az ügyfelek igényei, elvárásai megváltoztak. A velük kapcsolatot tartó részlegeknek is változni kell. Ők azok, akiket tol az Ipar 4.0. 

Tovább


Műszaki szakember kerestetik – az álláshirdetés szerepe és súlya

Szakmai és emberi értékeiben is egy szervezetbe illő munkatársat találni a század egyik legnagyobb kihívása a vállalatok számára.  A munkaerő piacon a legjobb kollégákért, a legjobb cégek versenyeznek. És az, hogy egy vállalat eléri-e a számára legértékesebb célcsoportot sokszor azon múlik, hogy milyen hirdetést, és hol ad fel.

Tovább


Magyar gépmesék

Múltat idéző képi, rímekbe szedett hangi világ, egyszerűnek tűnő technikai megvalósítás és igényes, műszaki magból gyökerezett szórakozás jellemzi a tapasztalt, jószívű Kefe bácsi és a lelkesen ügyetlen, fiatal Sörte mesébe szedett jótékony akcióit.

Tovább


A forgácsolás automatizálásának mélysége és magassága

A jövő gyárában, sejtelmes félhomályban, alig beszűrődő fényben, robotok dolgoznak serényen.

Tovább


Industrial robotics

A CNC gépek automatizálásának jelentősége

Manapság az üzemek és gyárak számára a CNC gépek a legkeresettebb eszközök közé tartoznak.
A technológia révén az operátor képes számtalanszor ismételni a műveletet, időről időre ugyan azt az eredményt kapva, amivel növekszik a termelékenység és a költség hatékonyság. De mivel lehet überelni az eddig elért sikert?

Tovább