GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

Tokmány cserélő rendszer az SMW Autoblok-tól

Oszd meg az ismerőseiddel!

A vevői igények rugalmas kiszolgálása, különösen a kis sorozat és egyedi gyártásban olyan elvárássá vált, mint a kifogástalan minőség. Ahhoz azonban, hogy a legkülönbözőbb alkatrészeket is gyorsan meg lehessen munkálni CNC esztergán vagy több gépre van szükség különböző alkatrész megfogó készülékekkel, vagy egy sokoldalú, rugalmas és precíz tokmány cserélő rendszerre, mint az SMW CCS. Míg az előbbi jelentős költséget és férőhelyet igényel a vállalattól, utóbbi bárki számára elérhető.


smw-tokmány-cserélő-rendszer

A reggeli műszak elindítása után, mikor már minden szerszámgép és dolgozó elkezdte teljesíteni a napi feladatát, egy kiemelt partner fontos és sürgős kéréssel keresi a forgácsoló üzem vezetőjét. Rövid határidővel kér módosítást egy már előmunkált alkatrészre.
A kérés apró, a megvalósítás komoly nehézségekbe ütközik. Aligha van olyan fémmegmunkáló vállalat, aki külön szakembert és gépeket tart az ilyen jellegű kérések teljesítésére. Mégis, egy ilyen probléma megoldása sokat segíthet az üzleti kapcsolat ápolásában.

Mi tehát a teendő?

Szerszámgépet vásárolni és fenntartani S.O.S. jellegű megkeresésekre bizonytalan megtérülésű befektetés. Ráadásul olyan szerszámgép, ami bármely feladatra fel van készítve, nem is létezik. 

Tokmányt vagy megfogást cserélni órákig tartó feladat, ráadásul a legtöbb gépkezelő vagy beállító nem is végez ilyet, mert alapvetően szervizes, de minimum karbantartás feladatkörébe nyúló tevékenység. 

Kiszervezni a feladatot óriási bizonytalanságot rejt. Keveseknek adatik meg a szerencse, hogy olyan megbízható partnerrel dolgozzon, aki az ilyen kritikus esetekben is jól teljesít.

A kiutat olyan készülékezési rendszer jelentheti, ami bármely feladatra fel van készítve. Van szerencsére olyan megoldás, ami gyorsan, precízen és különösebb hozzáértés nélkül teszi lehetővé a munkadarab megfogás eszközének módosítását. 

Az SMW Autoblok CCS rendszere biztosítja a különböző tokmányok vagy más megfogások cseréjének lehetőségét. Így a patronos megoldásról három pofásra váltás, vagy expanziós tüskével történő furatban szorítás megvalósítása csak perceket igényel. A rendszer pontossága vitathatatlan és bizonyított.
Már meglévő tokmányokkal való kompatibilitása megoldott, az SMW szolgáltatásai között pedig szerepel, hogy bármely szerszámgép főorsójához megfelelő adaptert tervezzen és gyártson az érdeklődő ügyfelek részére. 


smw-autoblok-ccs

“Az SMW-Autoblok, a munkadarab megfogás piacvezető gyártója új tokmány cserélő rendszert fejlesztett. A megoldás új gépeken, és már üzembe helyezett szerszámgépeken is elérhető. A szabványosított adapter lehetővé teszi különböző tokmányok gyors cseréjét a főorsón, mint két- és hárompofás hidraulikus tokmányok, kézi működtetésű tokmányok,  patrontokmányok, expanziós tüskék. Egy egyszerű kulcs elfordításával a tokmány rögzíthető a főorsón, ami természetesen a hidraulikus rendszerhez is kapcsolódik.

A megoldás gyors, egyszerű és biztonságos használatot garantál. A korábban megszokott órákat igénybe vevő tokmánycsere percekre rövidül.

A precízen megmunkált és edzett alkatrészek hosszú évekre garantálják az SMW CCS rendszer működésének kifogástalanságát, jóval nagyobb pontosság mellett, mint a korábbi tokmánycsere megoldások.

A rendszer megfelelően rögzített állapotáról vizuális visszajelző segít meggyőződni.

A nagy furat átmérő pedig a gyártásban biztosít rugalmasságot és sokoldalúságot.

A rendszer ASA A6, A8, A11 méretekhez, illetve Z170, Z220, Z300 méretekhez érhető el.”

forrás: https://hod-industrial.hu/kezdolap

A rendszer előnyei

  • jelentősen csökkenő állásidők
  • szervizes hozzáértést nem igénylő készülék csere
  • növekvő rugalmasság, sokoldalúság
  • kompromisszumok nélküli munkadarab megfogás
  • minden típusú szerszámgépre installálható


CCS

Szerző: Sipos Ádám