GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

Három módja a termékvonal modularitás fejlesztésének

Oszd meg az ismerőseiddel!

A mostanra jellemző kiélezett gazdasági versenyhelyzetben a testreszabhatóság kulcsfontosságú tényező. Minden gyártó elvárja, hogy funkcionalitásban, de akár színben, méretben, stílusban is széles termék (vagy szolgáltatás) kínálat álljon rendelkezésre.

A rugalmasság a hosszú távú versenyképesség nélkülözhetetlen tényezője.


1- A rugalmatlan komponensek eltávolítása

Az első lépés megkeresni a rendszer legkevésbé rugalmas, nem, vagy alig mozgatható elemeit. Azokat, amelyek minden fejlesztés, átszervezés legnagyobb akadályai lehetnek. Ilyen például a szállító szalag, melynek a módosítása önmagában is összetett és hosszadalmas, ráadásul számos más, a gyártásban szereplő összetevőt érint.
Jó alternatíva lehet ezek kiváltására a robotok alkalmazása, melyek programozott pályán haladnak. Újra programozásukkal elérhető, hogy hétről hétre új feladatot lássanak el, vagy másképp, más úton, más sebességgel, más anyagot, alkatrészt szállítsanak.  Működésük feltétele csupán annyi, hogy az üzem padlóját a robot számára megfelelő módon alakítsák ki, ugyanakkor ez már nem jelenthet nagy kihívást 2021-ben egy hosszú távon tervező cég számára sem. 

A megoldás rendkívül modern, kiszámítható és egyszerűen módosítható. Gyors és rugalmas, illetve a robotos rendszer hosszú távon alkalmazva nem költségesebb a szállítópályáknál.

A CNC forgácsolásban a szerszámgép jelenti a legnagyobb merevséget, ami a gyártási komponensek mozgathatóságát illeti. A gép mozgatása komoly feladat, napokig is tarthat, ha a gyártók által előírt precizitással és igényességgel van végezve. Ennek a megváltoztatására kevesebb lehetőség van. De a gépek működéséhez szintén nélkülözhetetlen szerszámok, készülékek tárolására és kezelésére nézve vannak okos megoldások.
A cél a gyors kereshetőség, egyszerű elérés és a minimális helyfoglalás. 


2- Túlzott alkatrész orientáció igényű hardware-ek elkerülése

A hagyományos alkatrész adagolási megoldások jellemzője, hogy szigorú elvárásokat követelnek meg az alkatrész előkészítését és rendszerbe léptetését illetően. Ebből következik az is, hogy mikor új alkatrész adagolása válik szükségessé, az jelentős mechanikai tervezést és átalakítást igényel. Ez lassítja és költségessé teszi az átállásokat, növelve a gyártórendszer rugalmatlanságát.
Olyan adagoló alkalmazásával, mely kevésbé limitálja a gépekbe helyezendő alkatrész méretét és alakját elérhető, hogy a munkadarabok közti átállások gyorsak és hibamentesek legyenek. Számos gyártó kínál ilyen rendszert célgépekhez, akár forgácsoló gépekhez is. Látásvezérelt robotokkal kombinálva egy ilyen adagolási megoldás jóval meghaladhatja a korábbi megvalósítások teljesítményét, és egyszerre a megbízhatóságát is. 

Egy szerszámgép készülékére nézve is lehetnek olyan megoldások, melyek egyszerűbbé teszik a gép “etetését”. Jól átgondolt készülék, főleg, ha szenzorokkal figyeli a betett alkatrész pozícióját, segítheti a napi termelékenység növelését, és növelheti a rendszer rugalmasságát is. 


3 – A vezeték nélküli technológia előnyeinek kiaknázása

A vezeték egyrészt hibalehetőség, másrészt lassítja a szerelést, kiváltképp a módosítást. A csatlakozások idővel romlanak, a rendszer működési bizonytalansága növekszik. A vezetékek működésének hatékonyságát jelentősen befolyásolják a külső körülmények.
A vezeték nélküli technológia alkalmazásával egy üzembiztosabb, átláthatóbb rendszer építhető ki, melynek a később szükség szerinti módosítása nem okoz komoly bonyodalmat.
A forgácsolásban például a gépek és a szerszámbemérők működése jó gyártási példa erre, de aki dolgozott vezetékes nullpont bemérővel, az is ismeri a kábelek okozta kellemetlenségeket.
Az iparban egysre jellemzőbbé vállnak azok a contactless megoldások, amelyekkel nem csak információ, de jelentős teljesítmény is átvihető. Például palettacserélős gépek esetén az ún. okos készülékekből érkező jelek, melyek az alkatrész állapotáról szolgálnak fontos információt egy robotvezérlő PLC számára.
Ennél jóval több ipari példa létezik. A kétkedőknek pedig már nem kell sokat várni, hogy a vezeték nélküli technológiák létjogosultságáról bizonyosságot szerezzenek. 

GépészPresszó