GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

Lean műhely alapok – a hatékonyságnövelés alternatívája?!

Oszd meg az ismerőseiddel!

A hatékonyság növelését célzó, költségeket csökkentő technológiai és eszközfejlesztések minden üzemben, műhelyben jelen vannak. Van azonban egy a gépész lelkületűek számára kevésbé elfogadott út is, ez pedig a folyamatok fejlesztése Lean eszközökkel.
Érdemes minden műhelyben dolgozónak ismerni a Lean alap értékeit, mert így számára is érthetővé válik az az út, ami a “kevesebb probléma, nagyobb haszon” irányába vezet.
Egy műhely vagy üzem sem tud világszínvonalút alkotni kizárólag szakmai tudással. Kell az is, hogy saját belső folyamataikat és vevőik elvárásait ismerjék, magukat szüntelenül fejlesszék.

A Lean öt alapelve az érték, az érték áramlás, a “flow”, a húzás és a tökéletesség.

Lean mühely alapok

Az érték

Az értéknek meghatározásra kell kerülni a megmunkálás korai szakaszában. Az érték definiálása során a dolgozónak pontosan kell ismernie az ügyfél igényeit a gyártandó termékkel szemben. Csak az nevezhető értéknek, ami a vevő számára az. És csak az a direkt tevékenység, ami ehhez közvetlenül hozzájárul. Minden más improduktív, és minimalizálni kell.
Figyelembe kell venni még a gyártási ütemtervet, az árat, és hogy mindez az ügyfél elvárásaival találkozik, vagy sem.

Lean muhely alapok

Értékáram

Az érték meghatározása után meg kell tervezni azt a gyártási folyamatot, amely során a nyersanyagból az ügyfél elvárása szerinti termék lesz. Ezt hívjuk értékáramnak, ami lépésről lépésre tartalmazza a szükséges tevékenységeket.

Az egyes lépések a vállalat más-más részlegeihez tartozhatnak, de ettől függetlenül dokumentálni kell.
A folyamat megtervezése után ellenőrizni kell a lépéseket, és a felesleges összetevőit el kell távolítani. Ezt a folyamatot szokás “re-engineering”-nek is hívni, és segít jobban megérteni a szervezet működését. Nagyon lényeges a hatékonytalan készletezés, hibák és szűk keresztmetszetek feltárása a termelésben, hogy a termék előállításának folyamata valóban “Lean” legyen.


Az első lépésben az érték meghatározásán volt a hangsúly, most a nem értékteremtő lépések feltárásán. Ismerni kell mi a veszteség, és ezeket ki kell venni a rendszerből. Ez járhat akár beszállítókkal való szerződés bontásból, vagy komoly munkaerő átszervezésből is.

Lean műhely alapok

“Flow”

Az értékmeghatározása és a veszteségek leredukálása után a következő nagy kihívás az elakadások, szűk keresztmetszetek és késések megszüntetése.
A gyártás lépéseinek simán kell követniük egymást, minden nemű nehézség nélkül. Ez a folyamat nem részlegenként, hanem a vállalat működését tekintve globálisan zajlik. Része a komminukációs csatornák zajmentesítése, a fizikai problémák elhárítása, a logisztikai nehézségek leküzdése.
Nem ritka az 50%-ot meghaladó hatékonyságnövekedés ebben a lépésben.

Lean műhely alapok

Húzás

A húzás elve az, hogy a termék gyártása készen áll (és valóban áll) arra, hogy a megrendelőnek megfelelő pillanatban elinduljon. Mivel a gyártás lépései jól szervezetten, hatékonyan, simán követik egymást, pénzt és időt takarít meg. Nincs készletezés, és az ezzel járó hatalmas logisztikai teher.
Ez egy hatalmas kihívás a forgácsoló cégek számára, mert ez a szakma rendkívül összetett, a gyártási folyamat egymásra épülő műveletek százából áll, és csak egy összetevő megváltoztatása is komoly elakadást okozhat.
A helyzetet tovább nehezíti a forgácsoló gépek kiszolgálásának automatizálása.

Lean műhely alapok

Tökéletesség

A Lean nem egyszeri dolog. Nem egy olyan fejlesztés, aminek a végére lehet érni. Az első négy lépés ismétlése folyamatos, és a vállalati kultúrának a része.
A dolgozók be vannak vonva a folyamatokba, ötleteikkel, tudásukkal támogatják a közös célt.
A Lean alapvetően a gyártás területén van leginkább jelen, de a visszajelzés, fejlesztés bármely területről érkezhet.
A Lean titka a folyamatos fejlesztés, a szüntelen fejlődés.

Lean műhely alapok

A Lean elvek helyes megvalósítása nem csak direkt gyártási hatékonyság növekedést eredményez, de biztonságosabbá is teszi a munkavégzést és motiváltabbá a dolgozókat.
A szellemi korlátok legyőzésével a vállalati kultúrába beépülve rugalmasabbá, gazdaságilag hatékonyabbá és a konkurenciánál gyorsabban fejlődővé teszi a vállalatot.
A Lean eszközök sora igen hosszú, melyről itt is olvashat.
De az eszközöknél is fontosabb a kultúra kialakítása, az elv megértése és gyakorlása.

Szerző: Sipos Ádám