GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

≤5µ = TOPlus prémium patronos tokmány

Oszd meg az ismerőseiddel!

Kifogástalan Befogástechnika

Hainbuch-német-prémium-patronos-tokmány

Az alkatrészek szigorú tűrései, az egyre magasabb követelmények, elvárások újabb és újabb kihívások elé állítják az alkatrészgyártókat. Fontos tényező a legkisebb körfutás, a pozíciótűrés, a legjobb felületi minőség és a legrövidebb ciklusidő. A gyártási folyamat tervezésekor figyelembe kell venni további számos tényezőt, amely hosszútávon hatással van az eredményességünkre úgy, mint a forgács okozta problémák, különböző munkadarab-pozíció hibák, a megfelelő öblítés, a karbantartásra fordított időintervallum, a pótalkatrészek gyors beszerzése és még sorolhatnánk. A német HAINBUCH cég új TOPlus prémium patronos tokmánya teljes mértékben eleget tud tenni ezen kihívásoknak.A TOPlus prémium tokmány tökéletesen alkalmas finom és vékonyfalú, valamint masszív és nehéz alkatrészek nagy pontosságú megmunkálására. A hozzá tartozó prémium patronokkal párosítva elérhető körfutás ≤ 5 μm. Ennek feltétele a munkadarabütköző használata. A patron axiális mozgása biztosítja, hogy a munkadarab a belső- vagy homlokoldali ütközőre feküdjön fel. A TOPlus prémium tokmány az ütközőre húzza a munkadarabot. Ez garantálja a legjobb pozíciótűréseket és további stabilitást ad a megfogásnak. Ezáltal gyorsabb előtolással és nagyobb fogásmélységgel lehet a munkadarabot „darálni”!


Hainbuch-tokmány-cnc-eszterga

A standardizált TOPlus prémium tokmány jobb és költséghatékonyabb alternatívája lehet a hidraulikusan táguló és membránbefogó eszközöknek. A nagy pontosság mellett a patronok nagy nyitólökete megkönnyíti a munkadarab automatikus betöltését, még akkor is, ha a robot kissé pontatlanul dolgozik. A munkadarabbal való enyhe érintkezés betöltés közben nem befolyásolja a TOPlus prémium működését. A nagy pontosság ellenére egy robusztus és folyamatbiztos megoldás. 5 méretosztályban (26, 40, 52, 65 és 100) érhető el a prémium változat Ø10 – 100 mm megfogási tartomány mellett.Azoknál a megmunkálási műveleteknél, amelyeknél a „normál” pontosság elegendő, egyszerűen használhatja a hagyományos szabványos patronokat. A munkadarab ütközőhöz való szorításnál a körfutás 10 μm, mint a hagyományos TOPlus mini esetében. Természetesen minden alkalmas HAINBUCH adapter a prémium kivitel esetében is használható. A belső munkadarab-megfogásra alkalmas tüskés adapterek, valamint a 2- és 3-pofás modulegységek mellett, körmös menesztő, Morse-kúpos adapter és permanens mágneses adapter használatára van lehetőség. Az adapterek cseréje kevesebb, mint két percet vesz igénybe. Ez teszi egy igazán rugalmas, a megrendelésekhez gyorsan igazodó komplett rendszerré a TOPlus prémiumot. A standardizált állítható és esztergálható munkadarabütközők mellett, egy mesterdarab (tengely) a hozzá illeszkedő patronnal is elérhető, amellyel ellenőrizhetjük a körfutást.Előnyök:

  • ▶ körfutás ≤ 5 μm a prémium patronokkal, standard patronok esetében ≤ 10 μm [munkadarab-ütköző használata feltétel],
  • ▶ finom és masszív szorítás lehetősége,
  • ▶ HAINBUCH-rendszer használata, adapterek: tüskés-, 2- és 3-pofás-, körmös menesztő, Morse-kúp és mágneses adapterek
  • ▶ kedvezőbb költségek, mint a hidraulikusan táguló és membránbefogó eszközök esetében.

A legjobb az összes HAINBUCH tokmány közül!

A „hatszögletű” TOPlus változat a befogóeszköz testben lévő hatszög geometriájú felfekvésének köszönhetően lényegesen magasabb radiális szorítóerőt biztosít azonos húzóerő mellett. A gúla alakban elhelyezkedő csúszófelületek teszik lehetővé, hogy a szorítópatron teljes felülettel feküdjön fel a TOPlus tokmánytestbe nagy munkadarabtűrések esetén is. Ezen kívül ez a geometria arról is gondoskodik, hogy a TOPlus lényegesen érzéketlenebb a szennyeződésekre, mint körgeometriájú társai. Nyers, öntött és kovácsolt darabokhoz, továbbá a finomforgácsú színesfémekhez, mint pl. a sárgaréz, a TOPlus még alkalmasabb megoldás.


gimex-hainbuch-toplus-patronos-tokmany

A TOPlus prémium megfogórendszer a szerszámgép orsójára illeszkedő hatlapból és a főrészből áll. Ezáltal nem kell további orsócsatlakozó a tokmány és géporsó közé. A minimalizált tokmánytestnek köszönhetően egyszerűbb felszerszámozás lehetséges, lényegesen kevesebb helyet veszítünk a szerszámgép hasznos munkateréből, amely főleg kisméretű szerszámgépek esetében előnyös. Emellett a kisebb geometria a tokmánysúlyt is pozitívan befolyásolja, lényegesen kisebb tömeget kell mozgatni a géporsónak, kevésbé terhelődik a csapágyazás. Összegezve, egy 3-pofás tokmányhoz képest a TOPlus prémiumot kisebb súly és méret mellett, nagyobb szorítóerő és pontosság jellemzi, nem beszélve a centrifugális veszteségről, amely a prémium esetében elhanyagolható tényező.

A patronok villámgyors cseréje egy kézi segédeszközzel történik. A vulkanizált szegmenses patronoknak köszönhetően, nem csak átmérős, négy- és hatszög profillal rendelkező anyagok megfogása lehetséges, hanem szinte bármilyen geometria kialakítható. Ez számos lehetőséget biztosít nem csak a munkadarab-megfogás területén, hanem például a szerszámutak könnyebb biztosítására. A munkadarab levegős felfekvésfigyelése és öblítése a tokmánytest belső kialakításnak köszönhetően egyszerűen kivitelezhető.


Csonka Szabolcs értékesítési vezető
GIMEX-Hidraulika Kft.
a HAINBUCH hivatalos partnere

sales@gimex.hu

www.gimex.hu

Forrás: https://www.gimex.hu/hu/forgo-megfogo-egysegek/termek/71,toplus-tokmany.html