GépészPresszó

CNC, ipari automatizálás, karbantartás, gyártás.

Bemutatkozik a TopSolid WOOD

Oszd meg az ismerőseiddel!

A faipar is egy olyan terület, ahol a munkaerőhiány, a növekvő vevői elvárások és a kiélezett piaci verseny komoly próbatétel elé állítja az abban tevékenykedő vállalkozásokat. A nehézséget tovább növeli, hogy a képzési rendszer fókusza lekerült a könnyűipari szakmákról, ráadásul a lapra szerelt tömegáruk olcsósága és elérhetősége minden korábbi szintet felülmúl.
Mégis, az egyedi vagy kis szériában készített bútorokra, fa szerkezetekre vagy házakra nagyon is megvan a vevői igény és fizetőképes kereslet. Azonban az ő kiszolgálásuk az elvárásaiknak megfelelően már nem megoldható a múlt évtizedek eszközeivel. A könnyűipar világa is változik.A faipar egy olyan terület, amiről sokaknak a kézzel végzett munka, a forgács kellemes illata és a fa bútorok romantikus nyikorgása jut eszébe. És tulajdonképpen ez nem is sokat változott az elmúlt évtizedekben. De az, hogy ezek a bútorok, vagy éppen házak hogyan jutnak el a vevőhöz, már teljesen átalakult. És a változás érinti már a tervezés, vagy inkább álmodozás szakaszát is, amikor valami még csak a vevő fejében létezik. Ott sem egészen pontosan. Továbbá a költségkalkulációt, gyártást, szerelést és a vevőhöz való eljuttatást is.

A faipar kihívásai

A fával való munka bár rendkívül sokféle lehet, általánosságban elmondható, hogy a fémiparhoz hasonlóan egyedi és tömeggyártásban is végezhető. Mindkettő komoly kihívás elé állítja a vállalkozást, de más-más területeken.

Tömeggyártás

A fa feldolgozásával való tömegtermelésben végzett munka egy rendkívül erős verseny szereplője, ahol a multinacionális nagyvállalatok a piac jelentős részét megszerezték. A velük való konkurálás alapfeltétele a tervezési és gyártási folyamatok gazdasági és műszaki hatékonyságának szünet nélküli fejlesztése.
A raktári készletekben álló tőke csak optimális gyártási folyamatokkal tartható ésszerű szinten. A gyártási selejt is csak jól szervezett és ellenőrzött folyamatokkal racionalizálható. És magának a termelésnek az optimalizálása, beleértve a gyártási logisztikát is rendkívül átgondoltnak, szabályozottnak mégis rugalmasnak kell lenni. Mert a szervezettség, a jól struktúrált termelés az, ami a vevő számára értékelhető terméket ad, elfogadható időn belül, megfizethető áron. A rugalmasság pedig az a plusz, amivel a vállalat kiugrik a tömegből, amivel többet adhat egy vevőnek.

Itt fontos kiemelni, hogy az optimalizálás, a rugalmasság, a hatékonyság, a strukturáltság a tervezésnél kezdődik. Természetesen egy jó szoftverrel.Egyedi gyártás

Az előbbihez képest kisebb piac ugyan noha dinamikusan növekszik. Az egyedi fa bútorok, házak vagy szerkezetek ugyanis reneszánszukat élik. Már nem feltétlenül divatos kiváltani a fát valami trendibb, modernebb anyaggal. Sőt. Van jó néhány terület, ahol nem csak az ősi építőanyaghoz, hanem a módszerekhez is visszatértek. De már nem a régi eszközökkel.
Egyedi fa termékeket készíteni azt is jelenti, hogy a tervezést megelőző ötletelés is a vevővel közösen történik. A vásárló az álmait, a tervező a lehetőségeket és a korlátokat vizsgálja. Ez a folyamat pedig több veszélyt rejt, mintsem gondolnánk. Ugyanis  kommunikáció könnyen elcsúszhat. Közös nyelvre van tehát szükség, ez pedig a műszaki, mint modellek, rajzok, látványtervek. Ezek szolgálnak aztán az anyag és munkaidő kalkulációk alapjául is, illetve ezek alapján valósul meg a későbbi összeszerelés. Legyen szó bútorról, házról vagy valamilyen fa szerkezetről, ahhoz hogy az egyedi igény és a megvalósított kész termék találkozzon egymással, és a kalkulált erőforrás szükséglet ne maradjon el a valóditól, a régi időkhöz képest komoly segítségre van szükség. Ez pedig csak úgy mint a tömeggyártás esetén a szoftver.

SAS TopSolid WOOD

A TopSolid 35 éves történelme a sok küzdelmen felül rendkívül sok sikert is hozott a vállalat számára. A fejlesztőknek a különböző piacok igényeit szem előtt tartva sikerült megalkotni egy olyan integrált CAD-CAM rendszert, ami többek között faipari igényeket is kiszolgál. Valójában a CAD/CAM rendszer a kezdetekhez képest kiegészült PDM és Robot kezelési képességekkel is, így olyan nagy tudást biztosít felhasználóbarát felületen, amire csak nagyon kevés más szoftver képes.
Az SAS TopSolidra jellemző, hogy az igényeket még azelőtt felismeri, hogy a felhasználóban felmerülne a hiány. Illetve ha fel is merül, nem kell pontosan meghatároznia azt, mert az évente megújuló TopSolid fejlesztői a piacot kutatva nyilvánvalóan dolgoznak a megoldáson.
Mondhatni, hogy a TopSolid a jövőben jár, és nincs ez másképp a faiparon területén sem.Faipari CAD

A számítógéppel támogatott tervezés az olyan ősi mesterségekben, mint a fával való munka még sokszor ma is idegennek hat. Azonban a technológia elkerülhetetlen.
Alkatrészeket, modelleket készítve lépésről lépésre megalkotható egy összeállítás, példának okán egy bútor, ami aztán egyrészt a renderelés lehetőségének köszönhetően teljesen élethű textúrát kap. Másrészt a gyártáshoz szükséges műszaki dokumentáció alapjaként is szolgál, mely műszaki rajz akár automatikusan is elkészülhet.
A CAD által létrehozott modell már az ötletelés szakaszától kezdve támogatja a teljes folyamatot, hogy az gyorsabb és biztosabb eredményt hozzon.

Faipari CAM

A számítógép szerepe, illetve a TopSolid szoftver szerepe a gyártás szakaszában is jelentős. A faipar gyártási megoldásai is alkalmazzák a faipari CNC technológiát, és mint olyan, itt is szükség van megmunkáló programokra. És az sem egyértelmű, hogy a fa megmunkálása csak 2D-ben történhet, vagy hogy ne lehetne 4-5 tengelyes gépet használni.
A hatékonyság, ebben az iparágban is elsődleges. Ez pedig újabb és újabb gépek megszületését eredményezi.

A TopSolid Robot kezelési lehetőségei a faipar számára is új kapukat nyitnak meg. A robotok elérhető ára, nagy mozgástere, és a TopSolid által egyszerű programozhatósága által rugalmasan mozgatható robotokkal is megmunkálhatók fa szerkezetek, táblás anyagok, vagy 3D-s alakok is.
Planner

A Planner, vagy tervező egy olyan modul, ami a teljes gyártási folyamat egyik legfontosabb részét segíti. Meglepő módon ez nem egy műszaki, hanem gazdasági terület. A tervező a szükséges anyagok mennyiségét és a szükséges munkaórák számát segít kalkulálni. Mindez az árajánlat adását megelőző szakaszban a legfontosabb. Míg a többi modul a műszaki megoldások tökéletességét, a Planner a feladat rentabilitását vagy profitabilitását garantálja. Mely területeket támogatja a TopSolid WOOD:

  • értékesítés
  • pénzügyi tervezés
  • logisztika/beszerzés
  • tervezés és gyártás
  • szerelés/összeállítás


A TopSolid WOOD nem egy rajzoló program

Óriási hiba lenne arra a téves következtetésre jutni, hogy a TopSolid WOOD egy rajzoló program. De még a modellező, vagy CAM program generáló funkciói is csak egy töredéke annak, amire képes a szoftver. 

Pénzt, időt és energiát spórolni a tervezés szakaszában lehet. Ügyfélelégedettséget szerezni pedig a tervezés során megalkotott elképzelés helyes megvalósításával. A tervektől való jelentős eltérés nélkül akár design, akár költség vagy határidő oldalon.
A TopSolid WOOD épp erre hivatott.
A szoftver a megalkotott modellekből, amiket a vevő jóváhagy, automatikusan generál műszaki rajzot. Ez az alapanyag rendelés bázis információja, és a gyártás “bibliája” is.
Az összeállítások kezelésével áttekinthető és egyértelmű képet ad a folyamatban lévő munkákról.
A szabványelemtár az olyan kereskedelmi termékek kezelésében, amik minden pl. bútorban megtalálhatók, jelentősen felgyorsítja a munkát.
Az asszociatív tulajdonsága által a legapróbb módosítást is követik a feltétlenül szükséges egyéb változások, mint furat pozíció, vagy egy csap átmérőjének változása.  Éppen ez adja a rendszer rugalmasságát. És mivel a fájlok kezelése egy helyen, akár egy szerveren vagy felhőbe történik, és többek számára elérhető, nyomon követhető, a szoftver nem csak rugalmasságot, de az állandó jó minőség megalkotásához szükséges strukturáltságot, átgondoltságot is biztosítja. És nem is egy designer szoftver

Noha a TopSolid WOOD grafikus képességei annyira fejlettek, hogy a legjobb designer szoftverekkel is felveszik a versenyt, nem ez a fő funkciója. Természetesen nagyon fontos, mert a valósághoz rendkívül közel álló bemutatók azok, amik segítenek eladni egy megálmodott terméket. De a TopSolid a tervezéstől a teljes kivitelezésig, beleértve a változások kezelését kíséri a terméket. Éppen ezért sokkal több, mint egy látványos de műszaki tartalom nélküli design szoftver.

A TopSolid WOOD egy tudás- és adatbázis

Mivel a rendszer szinte végtelen potenciállal bír, a benne megtervezett vagy létrehozott termék pedig bárhonnan elérhető az illetékesek számára, hatalmas tudás és adatbázisként szolgál. Minden, ami a múltban csak papíron (vagy úgy sem) volt meg, most nem csak hogy elérhető, de másolható, módosítható, ellenőrizhető. A projekteken egyszerre több mérnök vagy technikus dolgozhat, megosztva az erőforrásokat.

A TopSolid WOOD haszna

  • egyértelmű kommunikációt biztosít a vevővel
  • olyan 3D világot alkot, ami a gyártás minden szakaszának alapjául szolgál
  • rendkívül gyorsan és rugalmasan kezeli a módosításokat anélkül, hogy ez hatalmas erőforrást vagy energiát igényelneKit szólít meg a TopSolid Wood

Akár tömeggyártásban akár egyedi gyártásban szerepel egy vállalat, a vevőkért való küzdelem hatalmas kihívás a számára, ami a vállalat életbenmaradását vagy fejlődését is eldönti.  Megtalálni a vevő vágyait, és kikövezni a vágyak eléréséhez vezető, megfizethető és kellően gyors utat nehéz feladat. Ebben segít a TopSolid WOOD. Közös nyelvet teremt a vevővel, a logisztikával, a gyártással és az összeállítással. Az esetleges változásokat rugalmasan kezeli, a felhasználó számára pedig olyan méretű tudás anyagot biztosít a korábbi munkák, szabványelemtárak vagy a szoftverbe épített funkciók segítségével, ami korábban elképzelhetetlen volt.
A szoftver azok számára készült és fejlődik folyamatosan, akik vállalkozásuk sikerét a vevői igények tökéletes megtalálásában és kielégítésében látják úgy, hogy közben a termelési folyamataikat optimalizálják, reális költségek és átfutási idők elérésével. 
A szoftver forgalmazását és a használatához szükséges magas szintű mérnöki támogatást a CAD-CAM Solutions Kft. végzi.

Szerző: Sipos Ádám